Pod pokličkou v naší kuchyni

19. 12. 2024  v 7:47 hodin 
- 19. 12. 2034 do 8:00 hodin
Vše začalo na jaře tohoto roku nástupem nového vedoucího stravovacích služeb (pana Aleše Kotlára), který sestavil tým schopných a nadšených lidí, na nichž je vidět, že svoji práci dělají s nadšením.
Další novinkou, pár týdnů starou je speciální úprava stravy pro klienty se specifickými potřebami.
Jedná se o modifikovanou stravu.
Nyní citace ze stránek @Kuchyň Jedličkův ústav Liberec :
Modifikovaná strava je speciálně upravené jídlo pro lidi, kteří mají problémy s kousáním, žvýkáním a polykáním, což odborně nazýváme dysfagie. Tyto potíže mohou omezit výběr potravin, a tím i rozmanitost jídelníčku. Abychom podpořili kvalitní a bezpečnou výživu, připravujeme pokrmy v konzistenci hustého pyré. Dbáme na to, aby jídlo bylo nejen mechanicky zpracované, ale aby také dobře vypadalo, vonělo a chutnalo. Každá složka pokrmu je na talíři servírována zvlášť, což umožňuje lepší chuťový zážitek a podtrhuje barvy i vůni každé části jídla.
Pro zachování tvaru pokrmu a jeho snadnější polykání používáme speciální zahušťovadlo Bindemittel Plus – 100% bramborový škrob bez přídatných látek, který pomáhá jídlu udržet konzistenci. Díky němu jídlo na talíři drží tvar, avšak v ústech se jemně rozplyne. Toto zahušťovadlo je bez chuti a vůně, takže nezmění chuť pokrmu, a lze jej přidat do teplých i studených jídel.
Takto upravená strava zpříjemňuje klientům požitek z jídla, snižuje riziko podvýživy a podporuje pocit pohody při každém jídle. Díky moderním postupům, jako je právě použití Bindemittel Plus, můžeme našim klientům nabídnout bezpečnější a příjemnější stravování, které si mohou užívat bez obav.
Pro více informací o přípravě modifikované stravy doporučujeme publikaci Příprava stravy v modifikované konzistenci hustého pyré (Růžičková L., Slivoně P., Slavík J.). Publikace je dostupná online zde: https://www.vfn.cz/.../kucharka_poruchy_polykani_ONLINE.pdf
Jídla, která vycházejí z kuchyně, jsou velmi chutná, pestrá, originální a i hezká na pohled
Ještě je nutné podotknout, že na naše akce vymýšlí další dobroty, které rozptýlí naše chutě. Jsou totiž luxusní.
Prostě je vidět, že tento tým je skvělý kolektiv,  a my jsme rádi, že je v Jedličkově ústavu máme (tedy pokud se nám podaří dopínat knoflíky J).
 
top